Glädjeämnen


Så, var kommer glädjen in? Jo, det här är ju så jag ÄLSKAR att få handla och äta! Jag ler när jag lägger upp fyra sorters rotfrukter, kål, sallad, gurkor, svenska äpplen, lax, torsk, kyckling, ekologisk olja och kaffe, svenskt ekologiskt havregryn,
örtteer osv. Så himla bra mat! Och jag äter så gott - blir så härligt mätt - känner mig trygg i att magen blir glad av nyttiga saker. Nu när jag på något sätt inte KAN välja genvägar, halvfabrikat, mjölmat, billigare men sämre varor osv så kan
jag riktigt njuta av att anstränga mig lite extra för att laga på riktigt och få in matlådor i frysen direkt. Plötsligt har vi alltid lådor redo! Äter alltid riktigt och bra. Plötsligt bara funkar det, efter som det måste funka.
Så vad äter vi?
- Jo, till frukost äter jag ekologisk havregrynsgröt med vinbär från trädgården eller lingon från skogen. Ofta ett äpple till och ibland en riskaka eller ett majsknäcke med mjölkfritt smör och groddade mungbönor. En kopp örtte och en halv kaffekopp. Så
gott!
- Till lunch och middag äter vi potatis från landet eller pumpa, rödbetor, palsternacka eller ris, havreris. Till det lax, fisk, kyckling eller älgkött. Ibland i en sås med kokosmjölk, ibland är fisk eller kyckling panerat i polenta. Ofta kryddar
jag med gurkmeja, ingefära, rödlök, timjan, rosmarin och hemgjort örtsalt. Idag testade jag även vitlök och det fungerade bra! Jag provade även att göra sås på blomkål, äpple, olja och kryddor och det lyckades :-). Morot, paprika, fänkål, majs
och andra grönsaker finns till varje måltid. Vilken supermat va?

Mellanmål är kanske inte lika lätt men inte heller lika viktigt. Jag äter äpple, morot, makadamianöt, paranöt, majskrisp och naturella riskakor när jag behöver något extra att tugga på. Men jag tror att bristen på mellanmål i allmänhet har gjort att
jag äter mer när det är mat "på riktigt" vilket ju måste vara bra!
Så, funkar det här? Är det lösningen? Jag skulle säga ja, och nej. Det coola är att jag faktiskt märker när jag råkar äta något med mer histamin. Saker som jag inte ens tänkt på innan, eller bara ignorerat. Att andningen blir tyngre (skyllde tidigare det på att matsmältning är en ansträngning som triggar astman),
ont i magen eller andra mag-besvär, huvudvärk och röda kinder. Inget "farligt" men tydliga signaler. Men jag tänker också att det är lång väg till en stabil kropp och att maten inte är mer än en liten pusselbit.
Jag känner mig lite som en ihålig ek. Stark, robust, vacker och majestätisk på utsidan. Till nytta för många. Till synes alldeles frisk, ändå med ett stort hålrum inuti. Det känns som jag gröpts ur inifrån och ut och att håligheten inte märks förrän det
börjar blåsa. Först krävs en storm, senare bara en hård vind och tillslut kanske bara en svag bris för att det ska knaka oroväckande. Maten är viktig - men allt är viktigt. Allt som kan störa systemet. Stress, kemikalier, allergener. När jag
fyllt ut hålet kommer jag vara sundare än de flesta jag känner tror jag. För jag hoppas fortfarande att jag trevande är på väg mot något bra.
Riktigt bra mat har åtminstone få dåliga biverkningar, bara många positiva!
