På vift

Den senaste veckan har det varit ett himla rännande till olika platser. Ett mycket bra rännande måste jag tillägga! Efter en lugn och lite krasslig/gravidtrött (Danne/Jag) helg med städning och loppis-utflykt började jag jobbveckan i Lycksele. 
 
Loppis-utflykt till Graninge i helgen
 
Tre timmars biltur med barnsligaste arbetsgänget (är vi framme snaaaart!? Kan man trycka här? Nu gasar du 16, 14, 18, 20, 5, 0, 3% osv. osv.) checkade vi in på Ansia camping i god tid innan middagen. Jag passade på att ta en foto-runda på en isväg. Sen trodde jag klockan var sju när den var sex och knackade på i den tomma matsalen. Pinsamt! Orkade delta typ 1 minut längre än måltiden varade innan jag, ca halv tio, smög tillbaka till stugan för att sova. Som tur är åkte vi inte till Lycksele enkom för middagen. Tisdag förmiddag fylldes av föreläsningar, och då var det minsann inte jag som var trött. De nattvakande festprissarna kämpade nog med koncentrationen ibland medan jag njöt av att för en gångs skull (numera) vara åhörare. Få bli inspirerad och övertygad. Ställa frågor. Skapa listor i huvudet på vad jag kan utveckla i min arbetsvardag. Klockan tolv avslutade vi fältmötet med gemensam lunch och därefter agerade jag än en gång chaufför i min stiliga svarta Subaru. Ett skönt avbrott i arbetsvardagen. Dessutom fick Dante ett par roliga dagar hos Sanna och Jonas med mys i soffa och säng, gofika och löprunda. Är enormt tacksam för att jag har hundvakt vid behov!
 
 
Lagom till helgen var det dags att packa väskan igen. På ren impuls (jag vet, inte likt mig) hade jag 2 veckor tidigare (mer impulsiv än så blir jag knappast) bokat en resa till Skåne. Över en helg. Utan semesterdagar. Jag hittade tåg från Kramfors 16:37 på fredagen, ett byte, framme 05:54 - 640kr. På söndagen kunde jag ta mig tillbaka lika smidigt med avfärd från Hässleholm 17:54, ett byte, framme 05:54 - ca 800kr. Nästan två hela dagar hemma och ingen förlorad arbetstid, för rimliga pengar. Jag var ju bara tvungen att prova om det funkade. Och det gjorde det. Tack vare talböcker och svårslagen sömnkapacitet sov jag gott i sittvagn tur och retur och var relativt pigg både lördag och måndag. Hela helgen skämdes jag bort av världens bästa föräldrar. God mat. Mysigt bebisprat. Stickning i fåtöljen med familjefilmer på tv:n. Genomgång av gamla kläder och nyare loppisfynd. Som vanligt dubbelt så mycket packning på väg tillbaka. En springtur till sjön fick jag till samt en riktig promenad och en bilutflykt under söndagen. I övrigt var det mat, bad, vila, kramar och prat som gällde. En himla bra helg helt enkelt. Dessutom fick mamma känna bebisen sparka. Tjohooo! Summa summarum kan jag göra om det här och Skåne känns plötsligt lite närmare. Skönt =)
 
 

Sara goes James Bond

Det här blir en snabbis. En kort glimt av ett ögonblick som var så skrattretande hopplöst, frustrerande och komiskt.
 
Igår skulle jag kolla en potentiell gallring "lite snabbt bara". Körde så långt vägen var plogad. Genade över ett 800m långt hygge (men genvägar är senvägar, eller hur?). Gång på gång sjönk jag till knäna. Vart 10:e steg stannade jag och hämtade andan. Sträckan var oändlig! Trodde aldrig jag skulle nå fram till järnvägen. På andra sidan banvallen låg gallringen. Men det gick såklart. Som alltid! Tio steg i taget.
 
En stor trumma tornade upp sig som en port under järnvägsvallen. Det kändes som en present. En isig sådan dock. Dante och jag halkade försiktigt fram mot ljuset i andra änden. Hoppades att inga tåg skulle bullra fram över huvudet. Med en halvmeter kvar lutade isgolvet nästan omärkligt. Så lite att jag inte lagt märket till det förrän jag började åka baklänges. Försökte trolla stövlarna till sugproppar och klistra fast varje steg. Halkade omkull (magen helt utanför riskzonen, jag lovar!). Bölade frustrerat i två sekunder. Buuuuäääää, DUMMA DUMMA HELSIKESSKOG! Sträckte ut mina 163cm och nådde med händer och tår tvärs över cementtunneln. Kämpade mig uppåt. Kastade mig slutligen mot öppningen (liggande alltså) och fick grepp om kanten. Drog mig ut ur tunneln. 

Agent James Bond, släng dig i väggen! Skogsinpektor is tha shit om du vill ha äventyr på arbetstid!

 
Nu ska jag hålla två bra markägarmöten och sen åka hem till mamma och pappa. Ser såååå mycket fram emot det :-D.

Byggprojekt och feminism

Ju mer min mage växer, desto ivrigare blir jag att sätta igång olika projekt här hemma. Jag har hört att det kallas "boande" och är ett klassiskt fenomen hos gravida. Fast, vad jag kan minnas har den egenskapen funnits hos mig även utan frö i magen.

Idag har Daniel och jag åtminstone smitt lite planer, både inomhus och utomhus. Vi skulle vilja få i ordning tvättstugan innan bebisen anländer. Jag vet inte om det är rimligt, tidsmässigt, att få någon som tar på sig jobbet innan midsommar men jag hoppas verkligen. Nu har vi äntligen kommit loss och börjat kontakta potentiella firmor för offert iaf, samt hittat på ett bra förslag till slutresultat. Så här tänker vi oss:

 

 

Rummet är smalt och har en snedvägg som börjar nästan vid dörren. Därmed svårplanerat! Vi vill få in en större varmvattenberedare, tvättho, toalett och förvaring samt skötbädd, förutom befintlig tvättmaskin och torktumlare. Helt klart en utmaning! Dessutom vill vi ta fram fönstret som är inbyggt i ytterväggen. Genom att flytta dörren från vänster hörna till mitten av långväggen skapar vi två hörnor. Till vänster skulle vi kunna ställa maskinerna, och på den en skötbädd samt lite förvaring. Ev. en hylla ovanför men den blir ganska kort pga snedvägg. Till höger tänker vi oss en tvättho med förvaring under och kanske en hylla över (om det får plats) samt en hög stående varmvattenberedare. Mellan beredaren och dörren hoppas vi kunna klämma in en toastol. På så sätt kan man kissa med utsikt genom fönstret :-)

Nyss ritade jag dessutom en skiss över vår vision för husets skuggsida, med rabatt och grusgång. Det är den tredje akvarellen över vår framtidsträdgård hittills och när alla är klara kommer det ett trädgårdsinlägg. Tänkte dock ge er en tjuvtitt på dagens resultat redan nu.

 

 

Det är roligt, om än klurigt, att planera byggprojekt. Jag tycker om att titta på inredningsprogram också och följer troget Bygglov sedan flera år tillbaka. Blir dock mer och mer besviken. Inte på resultatet, det blir ofta både fint och träffsäkert, men på attityden hos programmakarna. I avsnitt efter avsnitt strömmar horder av manliga snickare, målare och elektriker genom hemmen. Samtidigt anspelar "huvudpersonerna", dvs den mkt maskulina snickaren Matte, den lilla allt-i-allo-gubben Willy och den kvinnliga inredaren (som bytts ut flera gånger) allt oftare på skillnaden mellan könen. Skämten gränsar mot sexism. Inredaren, som jag inte ens minns namnet på, är musiker men gång på gång åker Willy iväg och spelar lite grabbigt med mannen i ett hushåll utan att hon tillfrågas. Hon är inte heller med och fiskar och anförtros inte "manliga" uppgifter. Istället skämtas det friskt om hur tjejer ska piffa och sy och annat larvigt. I samma anda ombes kvinnan i huset konsekvent måla och sy samt passa barnen medan mannen tillfrågas när det ska sågas, hamras, grävas, bäras eller när killarna vill roa sig. Småpojkar får hammare och beröm men aldrig flickor. Okej, jag inser att det fortfarande finns skillnader mellan könen. Att inte alla män kan (läs vill) sy och att byggfirmor har få kvinnliga medarbetare. Men herregud, det är tv på bästa sändningstid och allt görs efter ett manus. Det går att arbeta annorlunda. Ansträng er! Leta upp arbetare av olika kön (Sofias änglar lyckas utmärkt med det). Skriv om manus. Klä inte ut folket till typiska fördomar. Var lite vidsynta.

Mvh trogen tittare som börjar ledsna.