Picknick

Vädret är fantastiskt, fast kallt. Barnen är fantastiska, fast trötta. Vi måste bara ut, fast det kommer bli gnäll efter en stund. 

(null)

Eller innan vi är utanför ytterdörren... 

(null)

Så var det ju en sak till. Mamman har en sjal på semester som bara måste fotas i vackra vintermiljöer! 

(null)
(null)

Då gäller det att vara påhittig. Picknick. "Vet du vad det är Alfred - det är fika fast man måste vara utomhus". 

(null)

Ett stycke barn blev superpepp på "picke-nicken".

(null)

Vi hittade bästa stället! Mjukt och varmt och skyddat - nästan på ett berg och med fantastisk utsikt. 

(null)

På lagom avstånd hemifrån dessutom! 

(null)

Vi tog med pulkan, om utifall att...

(null)
(null)
(null)

Jovisst - Danne var inte sen att ge sig ut i backen. 

(null)

Alfred vågade sig också på en tur. Fast bara en. 

(null)

Sen var händerna kalla och vi satte av mot värmen igen. Lapm långt avstånd. Lagom lång tid.

(null)

Fast det blev faktiskt en utflykt till den här dagen. Efter lunch hade jag en sak planerad. Jag skulle hämta en smaknapp till vår hungriga lilla tjej som skriker så frustrerat i sin matstol. Gissa vem som satt stolt och lugnt och sneglade på idol-brorsan vid middagen?

(null)
(null)
(null)

Nappen köpte vi av en som bodde bredvid Alfreds kompis Thor, och då passade det ju väldigt bra att leka lite efteråt! Kompis-utflykter slår sällan fel, inte sant? Inte helt fel att sitta i bilen och slumra lite heller, om man är liten och trött.

(null)

Precis lagom mycket aktivitet blev det, på en vacker men kall dag. Med två små barn är det dumt att sätta målen för högt. En tur över vägen och lek hos en kompis är faktiskt ofta roligare än långa resor och dyra lekland. 

(null)

Dessutom är ju hemma bäst när man bor som vi! 

(null)     
(null)     
(null)     
(null)      (null)

Längesen sist

Nu var det några dagar sedan jag skrev. Har det hänt något spännande sedan dess? Tyvärr. Inte så mycket att tala om. Jag har mest bara varit upptagen med att läsa, sticka, rita när jag kunde ha skrivit blogg.

(null)

Det har varit några kalla dagar...

(null)
(null)

... vackra dagar... 

(null)
(null)
(null)

... trött dagar innan den nu uthämtade medicinen fått grepp om astman. 

(null)
(null)
(null)

Jag har tänkt lite extra på att dra nytta av Alfreds tillgångar, istället för att bli trött av hans berg-och-dalbane-energi som kräver en insats av mig både när han är pigg och trött. Försökt komma ihåg att berätta för honom att jag är trött och varför. Be honom om hjälp istället för att skälla när han blir "för mycket". Göra honom duktig och inte till ett problem. Det har funkat över förväntan faktisk! Han har bakat pizza och roat Svea och hämtat grejer. Storkillen ❤️

(null)

Han som fortfarande behöver få vara liten och nära ganska ofta. Som gärna hade haft nappen dagarna i ända just nu. Som slänger sig på marken när han inte orkar vara duktig längre. 

(null)
(null)
(null)

Han som älskar sin syster mer än allt annat. Som hjälper henne med allt möjligt och berömmer hennes minsta framsteg. Som hellre är med henne än ensam med sin mamma även om han behöver all närhet han kan få från mig. 

(null)
(null)

Storkillen som behöver lek och kompisar numera och som därför går på kyrkis på onsdagar och på förskolan på torsdagar. 

(null)
(null)

Så passar jag på att gosa lite extra med goa Lill-Svea när Alfred har fokus på annat. För hon behöver också sin mamma nu, när utvecklingen går rasande snabbt och hon har börjat röra sig i rummet. Nu ålar hon bakåt riktigt snabbt och vänder sig lite då och då. Rött skönt att sitta fastknuten på sin mamma eller pappa mellan lekstunderna! 

(null)
(null)
(null)

Få lite lugn och ro tills den där roliga men ganska vilda brorsan kommer hem igen! 

(null)
(null)

Ja, så har vi det i kalla januari. Som vi brukar ungefär, bara lite kallare och lite tröttare. Men det är nu det vänder, mitt i januari, snart kommer solen igen och med den energin!

(null)
(null)
(null)

Recept för en bra dag

Om förutsättningarna tillåter: 

1. Hitta på någon rolig aktivitet som underhåller både barn och vuxna.

Idag blev det bad igen! Med trevliga vänner 🤗🐳❤️

(null)
(null)
(null)

2. Låt kompisar i samma ålder underhålla varandra och få lite tid till prat med vuxen.

Efter badet lekte vi med Vilgot och Viola, sä mysigt! Sen var Alfred väldigt trött. 

3. Skapa lugna stunder med alla verktyg du kan. Brasa. Tända ljus. Musik eller bok. Hörselkåpor kan va skönt om 2,5 åring omöjligt kan sluta prata sä länge du lyssnar.

Alfred  kunde inte koppla av, jag orkade inte vara närvarande längre - därför beslutade jag vilostund. Vill helst inte sätta på teven som barnvakt så jag satte på saga från barnradion och tog på mig hörselkåpor och ställde mg för att diska. Alfred pysslade lugnt och ganska tyst och när jag satte mg i soffan med de båda somnade han en stund. 
(null)
(null)
(null)
(null)

4. Lek och ha roligt tillsammans! 

När vi vilat och ätit orkade jag både dansa, leka affär, leka med tåg och leka doktor. Vi passade dessutom på att måla oss litegrann 👍
(null)

5. Försök hitta åtminstone någon minut då och då till kreativa sysselsättningar, t.ex rita eller sticka.

Utöver den där kroppsmålningen ritade vi vid matbordet, så mysigt tycker jag! Sen stickar jag på Sveas byxor som snabbt växer fram. Så kul! 
(null)

6. Träna! 

Eventuellt i rolig kroppsmålning och med barn i sjal 😜 Fast Svea sov faktiskt i babyskyddet största delen av träningen. Nu sover hon i sitt nest ❤️

Bra dag alltså!