Nyårslistan


Nu är det fjärde året jag fyller i listan vid årets slut och det blir bara roligare och roligare. Tänk så mycket som hänt sedan jag började blogga! 

Såhär skrev jag t.ex 2013:

Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut?

Ja, jag blev sövd och opererad. Det var lite spännande. "Det kommer snurra lite nu" sa narkosläkaren. Undrar hur det känns, tänkte jag, och sekunden efter; åh, såhär! medan rummet gungade och jag somnade sött.

Sen gick jag för första gången på stick-caféer, stickade flerfärg efter eget mönster, var med på stick-LAN och en massa annat som är roligare än korsbandsoperationer.

2014

Massor! Bland annat sjöng jag en riktig konsert i kyrkan. Det trodde jag inte i början av året :-). Dessutom fick jag mina illustrationer utgivna i en riktig bilderbok! 

2015

Sprang 28km! Och red gymkhana =). 

Hahaha, det här är ju iiiingenting emot i år :-D

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Födde ett barn!!! Ammade ett barn! En hel del andra mamma-relaterade saker :-). 

 

Genomdrev du någon stor förändring? Hrm, jag födde ett barn = blev mamma = största förändringen i mitt liv! 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Förutom min bästa vän Rebecka så har jag numera en hel drös mamma-kompisar som fick barn i år. Det blir lätt så när man blir förälder :-). 

 

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas? Med risk för att tjata... 1 juli, dagen då Alfred kom genom en häftig förlossning vi aldrig kommer glömma.

 Dog någon som stod dig nära? Vår närmsta granne och Daniels mormor. Den senare hade jag visserligen aldrig träffat men det var ändå Alfreds gammelmormor som han aldrig fick träffa.


Vilka länder besökte du? Tyskland under Berlin-resan med kören.

 Bästa köpet? Astma-nebulisatorn, bärselen, bärsjalen, slacklinen, bröstpumpen, kånken, bilbarnstolen. Har säkert glömt massor av bra grejer men det här är alla saker jag glädja åt varje gång jag använder dem. 

Gjorde någonting dig riktigt glad?  Jag har varit glad mest hela tiden. I Berlin med kören och under Händels Messias. När Alfred kom. När han är glad, eller gullig, gör något kul eller bara sover. När vi träffar andra. När vi varit i Skåne. På dopet när nära och kära samlades. När jag promenerat under vackra himlar. När jag odlat och skördat.


Saknar du något under år 2016 som du vill ha 2017?
Hade jag fått frågan under våren kanske jag hade sagt "självförtroende och lugn på jobbet" (även om det var en bra säsong). I höstas hade jag kanske svarat "att få duscha, gå på toa, ha händerna fria". Nu kan jag bara komma på en så banal sak som pengar. Inte för att det är krisigt ekonomiskt men det ska bli skönt att tjäna mer än man gör av med igen. På det stora hela har jag allt jag kan önska och mer därtill.Vad önskar du att du gjort mer?  Målat akvarell, men det har jag inte haft tillräckligt mycket dötid till. Skrivit vykort. Läst böcker.Vad önskar du att du gjort mindre? Hehe jag kopierar förra årets svar rakt av"slösurfat på Facebook förmodligen. Men det kan vara väldigt avkopplande ibland!"


Favoritprogram på TV? Konstnärsdrömmar, Husjägarna, På spåret, Allt för Sverige.Bästa boken du läste i år? Förra året svarade jag Brobyggarna. Nu lyssnar jag på resten av serien och den är också bra! I övrigt har det blivit många bra barnböcker, Ljusets rike av Margit Sandemo och en hel radda talböcker.

 

 

Största musikaliska upptäckten? Att sjunga Händels Messias! Sen har jag fått en skiva med barnlåtar som har humla gulliga texter och trevlig musik till. 

 Vad var din största framgång på jobbet 2016? I år handlade det mest om delegering, men även det gör säkert att man växer.Största framgång på det privata planet? Jag har vuxit enormt mycket i rollen som förälder. Blivit effektiv och väldigt ansvarstagande, kärleksfull och självdistansierad. Dessutom har jag, genom nya mediciner, fått mycket bättre kontroll på astman. Det måste väl vara en framgång?

 Största misstaget? Vi åkte till Ö-vik en dag och insåg sen att ingen av oss egentligen velat åka - det var ett misstag om än litet... råkade beställa en värdering av huset som kanske inte var nödvändig men kostade pengar ändå. Rensade bort mina morotsfrön med ogräset. Känner jag kan leva med samtliga missar!Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare än ni har jag nog aldrig varit!

 

 

Mest stolt över? Att jag har burit en unge i magen, fött ut honom vaginalt (därmed inget ont om de hjältar som föder genom kejsarsnitt), varit hans mamma. Gud vilken stolt mamma jag är!

Högsta önskan just nu? Att jag får vara med om det fantastiska fler gånger och att mina föräldrar får köpa ett hus/semesterhus häruppe.Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Börja jobba igen, och hela tiden försöka ha rimliga mål kring vad jag kan hinna och orka. 
 

För vi har våra glada barnasinne kvar

Natten var tuff. Tänder, prickar som kliar, drömmar eller någonting annat störde Alfreds sömn. Då störde han vår. Inte bröst. Inte napp. Inte gosa. Bara gnälla. Han vaknade knappt själv. Det gjorde vi. Därför var vi två trötta föräldrar på morgonen. Vi bestämde oss för att vara utomhus så mycket som möjligt för att mota tröttheten i farstun.

 

Först sov Alfred under en lång vagnpromenad där vi fick prata om allt och inget. Sen sövde Daniel honom i soffan och vi hade lite tid för oss själva inomhus. Därefter fångade vi sista solljuset efter lunchen på bästa möjliga sätt. PULKAÅKNING!

 

Tjohooo, se upp i backen, tusen hål i nacken! Ingen som kom i närheten hade kunnat missa oss där vi for fram. Dante skällde nämligen som en galning och försökte bita Daniel i fötterna. Jag hade Alfred i selen på magen och åkte lugnt och sansat med lagom mycket pirr i magen. Daniel gjorde sitt bästa för att få högsta möjliga fart. Tre gånger ner och upp. Det var ett bra och roligt träningspass och vi hann hem precis innan det mörknade. 

 
Och Alfred? Han sov HELA TIDEN. Hur kan det gå så bra att sova i en sele med på en skumpande pulka med hundskall i bakgrunden, men så dåligt att ligga tyst i sängen på mammas arm? En gåta!
 
 

Nu hoppas vi på en god nattsömn efter dagens aktiviteter. Jag längtar redan tills läggningen!

Vardag vardag - eller livet på ett köksgolv

En blogg fylls lätt av livets stora händelser. Av utflykter och högtider. Soluppgångar och blå himmel. Vacker utsikt. Fina porträtt. Små pärlor i vardagen som man vill fånga och dokumentera. Bloggen är lika selektiv som minnet, och lite till. För även om allt som skrivs är sant är det förstås inte hela sanningen. 

Överrepresenterat i den här bloggen just nu är 1. skogen och 2. solen. Underrepresenterat är … *trumvirvel*… köksgolvet.

 

Det är nämligen här vi mellanlandar. Här äter vi frukost och leker med leksaker. 

 

Pratar på facetajm.

Tränar kryp och gå. Dansar. Klipper Dantes klor och övar lydnad. Busar. Myser. Det är här, mellan brasan och köksbordet, som inomhuslivet händer just nu kan man nästan säga.

Två varv med vagnen går vi innan filmen tar slut (då håller A i en blomma), bara så att ni vet. Vi försvinner nämligen ur bild ett par gånger. 

Spoiler, det enda som händer i filmen är att Alfred vänder sig. Superintressant om man råkar vara mamma ;-)
 
Nä, det händer inte mycket mer i det här klippet, men söt är han ändå vår lille guldklimp!
 

Fast bara nästan. Vi använder verkligen hela huset just nu. Sitter i fåtöljen och ammar till exempel. Eller ligger i soffan nere. Eller järnsängen uppe. Byter blöjor och viker tvätt i tvättstugan. Byltar på oss vinterkläder i hallen. Går på toa och duschar medan Alfie leker på badrumsmattan. Sover och läser i sovrummet. Fast i köket, framför brasan, där är vi allra mest de här mörka och kalla månaderna.

Varning för bröstglimt! Dock är det här så himla fint, mysigt och en sååååå stor del av vår vardag att jag vill spara det här i bloggen. 
 

Så nu vet ni det. Precis så långsamt som på filmerna ovan går det för det mesta i livet. Tillräckligt sakta för att jag ibland känner att NU MÅSTE VI HITTA PÅ NÅGOT ANNAT. Idag var "något annat" gymträning på Aquarena - med hela familjen (utom Dante). Det var skoj! Alfred låg på matta, satt på min rygg, låg på matta igen. Han var ganska nöjd faktiskt och det var vi också. Hux flux var den dagen slut! Nu ska jag snart sova med plutten. Godnatt!