Att mäta med PEF

En PEF-mätare är ett instrument där patienten (dvs jag) blåser ut luft med maximal hastighet och därmed puttar en liten mätare längs en linjal. Testet visar på förmågan att tömma lungorna maximalt (Peak Expitory Flow) under en snabb utblåsning och kan användas för att jämföra uttömningskapaciteten innan och efter medicinering, eller för att jag ska få en uppfattning om hur mina luftrör mår. Läkarna använder PEF-värdet för att skilja astma från astmaliknande tillstånd, dvs andra lung/luftrörssjukdomar därdär patienten inte svarar på medicinen eller uppvisar en varierande utandningsförmåga. Jag har mest tidigare blåst lite då och då på morgnar och kvällar för att kontrollera om jag medicinerar bra. Vid ≧90% av mitt normalvärde kan jag anse att min astma är under kontroll. Nu gör jag en långtidsuppföljning som förhoppningsvis kan lära mg mer om min sjukdom.
När jag först fick PEF-mätaren tillkom en liten tabell där normalvärden för män och kvinnor i olika längd stod uppräknade. En kvinna på 165cm peffar, enligt tabllen, ca 430. Jag antog därmed att allt kring 430 var bra och allt över bara en bonus. Det märkliga var att jag kom över 400 även när jag mådde ganska så dåligt. Jag antog att jag var sjåpig och att astma alltid innebär ständiga anfall. När jag mådde som bäst blåste jag 550 eller upp mot 600. Stor bonus! Sen fick jag prata med en astmasköterska som förklarade att mitt normalvärde låg på 550, eftersom det var så jag peffade när allt var bra. När jag ligger över 500 är min astma under kontroll. Vid 450 är jag nere på 80% av min normala andningskapacitet och vid 400 på drygt 70%. Ett PEF-värde är alltså personligt och var och en måste lära sig var hon/han ligger. Nu har mitt normalvärde förmodligen ökat till 600, och allt under 540 är mindre bra, om jag förstått det hela rätt...
Utandningsförmågan varierar naturligt och felkällorna är stora, så det behövs en kurva som sträcker över minst 1-2 veckor för att en läkare ska kunna göra en bedömning av värdena. Enligt en artikel publicerad i Läkartidningen - Klinik och vetenskap (Lindhagen 2005) kan en astmadiagnos baseras på ett PEF-värde som varierar med med än 20% (uträknad med en speciell formel). Vid kraftig andningspåverkan är PEF oftast missvisande eftersom patienten helt enkelt har mycket svårt att andas ut kraftfullt. Då tas i regel ett syremättnadsvärde istället.
Om du vill göra en PEF-kurva som du kan följa själv och diskuttera med din läkare finns enkla scheman att skriva ut. Sök på PEF-kurva så hittar du det enkelt! Lycka till :-)