Ett helt år i ett enda inlägg

2023, året när vi inte gjorde någonting - av bloggen att döma. Men det stämmer såklart inte! Jag tog bara en blogg-paus för att fokusera på allt annat kreativt i livet! Min kvot av skrivande har fyllts av en skötselhandbok på jobbet och en riktig bok här hemma. Ja, jag har faktiskt tagit mig ända i mål med båda två 🙌 Den ena första finns nu i tryck och den andra håller jag på att gå igenom från start till mål. Instagram har också stått på paus medan livet tuffat på som vanligt. Tur då att nyåret kommer med sin alldeles vanliga sammanfattning. En lite extra lång just det här året. 

(null)

Gjorde du något 2023 som du aldrig gjort förut? 

Tänk att man, efter nästan 35 år i livet, fortfarande gör saker för första gången. Kanske inte alltid så många, men någonting. I år har jag sovit i husbil för första gången, och kört husbil. Vi lånade den av Kerstin och bodde på Urkult, urkultade oss på riktigt - för första gången! Det var en upplevelse. Jobbig, spännande, härlig, utmattande. Nu har vi gjort det :-) 

(null)

Från Urkult minns vi churrus, eldnatten, en förlorad och återfunnen GPS-tagg, mini-tåg, en kille som cyklade fritt med sina kompisar och väldigt mycket festivalkänsla. 

(null) (null)

Annars gjorde vi framförallt väldigt mycket saker igen, sånt som vi vet att vi älskar. Som att besöka Myckelgensjö, Döda Fallen, Skolskogen, Imnäs, Rotsidan och Jamtli. Det känns bra att se barnen utvecklas i kända miljöer ❤️ Men vi besökte nya platser också. Mer om det senare! 

(null)

Nej, jag har inte gjort så mycket nya saker i år, men som mamma får man ständigt uppleva nya sidor av tillvaron ändå. I år har jag till exempel fått vara medhjälpare till en riktig stor-fiskare och lära mig knyta fiskeknutar, hänga på rätt drag, döda och stycka samt röka gädda. I och har ALLT handlat om fiske om vi frågar Alfred. Stora fiskar. Tappade fiskar. Möjliga fiskevatten. Poddar om fiskar. Fisk i kubik helt enkelt!

(null)

Jag har varit mamma till två små gymnaster som ständigt lär sig nya saker. Sveas första bakåtvolt har vi upplevt. Alfreds rondat-salto och rondat-flickis och en massa andra trix både i och utanför hallen. Vi har dessutom lärt oss parkour varje fredag! Alfred som parkourare, jag som hjälptränare och Svea som medföljare. 

(null)

Barnen har lärt sig åka rullskridskor och fortsatt utmana sig själva på både cykel, kickboard, skejtboard och allt de kan hitta på. Daniel och jag uppmuntrar bäst vi kan. 

(null)

Vi har fått en skolpojke och börjat läsa läxor måndag-torsdag. Nya lärdomar både för Alfred, som blivit en hejare på högläsning, och oss föräldrar, som fått träna på att ömsom uppmuntra, ömsom tjata och muta. Svea, som den lillasyster hon är, har övat läsning och skrivning helt utan krav och går från klarhet till klarhet även hon! 

Dessutom har vi numera två fotbollsspelare här hemma. 

(null)

Ja, även om jag inte utmanat mig själv med så mycket med nya kunskaper så får jag min beskärda del av utveckling, och det räcker gott och väl ❤️
  
Genomdrev du någon stor förändring?
 
Det här året var nog vanans och traditionernas år, med undantag från att vi lagar, hanterat och lagrat mat med lite mer eftertanke än tidigare. Så skönt att bara landa i vardagen efter att under 2022 ha ändrat både stort och smått. En enda stor förändring har vi genomfört och den tar jag noll cred för. Efter att förstukvisten rasade ihop fullkomligt (med lite hjälp från driftig sjuåring) blev det ett altanbygge innan sommaren var över, enligt Dannes vision men med gemensamt lån. Mer förändring än så ville jag inte ha, ja helst mindre! 

(null)

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? 
 
 Ingen av vännerna jag umgås regelbundet med men en kollega och två av Dannes kompisar väntar barn 2024 😍

Vilket datum från år 2023 kommer du alltid att minnas? 

Den 17 oktober 2023 är det enda datum som fastnat hos mig. Det var dagen då snön kom till Sollefteå, för att sedan aldrig smälta bort! En rekordtidig vinter med start under vår utbildning i ABS Sollefteå. Vi började med morgonfika under färggrann höst. Lunchade i ett vackert församlingshem medan kylan smög sig på. Stod ute i snöblandat regn och pratade hyggesfritt och NS-skötsel. Körde hemåt på halkiga sommardäck i ett allt vitare landskap. Avslutade dagen i vintervit trädgård. 

(null)


Dog någon som stod dig nära?

Nej tack och lov! Ett krig induktions och ett i Gaza räcker och blir över på död-fronten.

Vilka länder besökte du? 

Vi tog oss inte till Norge i år heller 🤪 och än en gång gör vi ett nytt försök. Nu jäklar så ska det bli av! Vi sparar på ett rese-konto och hela familjen är inställda på Lofoten. Fiska, tälta, bada och ta en massa vackra kort. 2024, det blir då det händer! 

I år tog vi oss däremot till: 
- Myckelgensjö, den här gången med övernattning - äntligen!

(null)

- Hammarstrand, med nya intryck från en gammal goding

(null)

- Ett vattenfall utanför Ramsele som jag inte minns namnet på men där vi hade det väldigt mysigt tillsammans med Mimmi, Rebecka, Noella och lilla "Macka-packa". 

(null)

- Jamtli, favorit i repris! Jag älskar att se fantasin väckas i båda barnen. Se dem gå in i sago-världen där till och med vuxna låtsas. De var till och med kompisar hela besöket!

(null) (null)

- Forsaleden, helt magisk plats vi kommer återvända till, helst med ett tält för övernattning. Vi har mycket mer kvar att upptäcka! 

(null) (null)

- Långvattnet, lika turkosblått som vi mindes det! Må vara att besöket blev kort och bara på väg för att lämna tillbaka husvagnen. Det var minnesvärt ändå. 

(null)

Rotsidan, i helt fantastiskt oväder!

(null)

- Och en massa fina platser i vårt väldigt vackra närområde.

(null)


Bästa köpet?

En solklar vinnare! ELCYKELN ❤️ Den har öppnat nya möjligheter och gett mig helt underbara resor till och från jobbet. 

(null)

Sen vill jag slänga in min vinteroverall som bubblare, så många år jag tänkt att jag vill ha en men inte kommit till skott. 

(null)

Frågar jag barnen så är troligtvis fyrhjulingen årets köp. 

(null)


Gjorde någonting dig riktigt glad?
 
O-ja! Massvis med saker som oftast har att göra med familj, natur eller gymnastik, och ibland jobb.  

(null)

Jag fick resa runt på alla fältområden och föreläsa. Det var häftigt och jag fick dessutom äntligen träffa Maria med familj ❤️🙏 Oj så glad jag är för det! 

Att det byggdes en pumptrack i Sollefteå, det gjorde mig både glad och tacksam! 

(null)

Och musik, att få sjunga med brorsan, på spelmansstämman, lyssna på julton i kyrkan, musik gjorde mig glad i år! Inklusive en liten dansare på hemmaplan 😍 

(null)

Saknar du något under 2023 som du vill ha 2024?  

Kondition! 2023 har jag äntligen kommit igång lite mer träning igen, både gymnastik med vuxengruppen och gym tillsammans med Angelica. Det är dock uppenbart att kroppen har förtvinat ett tag 🤪 Jag hoppas på att kunna fortsätta med någorlunda regelbunden träning och bygga upp en vettig grundkondition igen. Få ork till längre ute-dagar. Kanske lite bättre självförtroende att våga utmana astman lagom mycket igen. Inte tassa på tå genom livet. Styrka, ork och självförtroende, det önskar jag mig 2024.

Vad önskar du att du gjort mer? 

Jag hade velat tälta mer tillsammans med barnen, och gärna några kompisar. Utmana orken lite i vildmarken. Det hade vi planer på att göra. Samtidigt var det väldigt skönt med en lugn semester på hemmaplan med en massa odling, studsmatta, gympa och bad.

(null)

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Ingenting, ingenting alls i år. Jag har städat mitt liv så att det räcker och nu är jag redo för en försiktig påfyllning igen.

Favoritprogram på TV? 

Vi tittar mycket på barnprogram och 2023 är det fixar rummet som varit Sveas och min favorit. Oj så hon byggt och möblerat om i år! Alfred har fastnat helt för ett fiskeprogram på youtube med Tobbe och Edwin. En fiskare och en fixare helt enkelt och det märks på teven. Själv har jag bland annat tittat på ett program om att rädda insekter i Danmark och har de sista tiderna börjat se på Greys anathomy som sista människan på jorden 🤷‍♀️ Ni får själva avgöra vad det säger om mig 😜
 
Bästa boken du läste i år? 

Det har blivit många bra böcker i år! "En naturälskares dagbok" som jag läser nu är en av dem. Två andra super-favoriter har varit "Dust" och serien om Systerklockorna. 
 
(null)

Största musikaliska upptäckten? 

Jag har hittat ett instrument som Svea lätt kan spela melodier på! Och köpt ett nytt munspel ❤️ Dessutom har jag upptäckt att jag saknar kören och att sjunga i kyrkan, men det är inte rätt tid för det just nu. 

(null)

Under vintern bjöd skolan på en fin musikalisk upptäckt när Alfred var med i luciatåget. Så otroligt fint och sentimentalt. 
Överlag har jag så smått börjat återupptäcka musiken med lite mer klinkande på piano, sång i bilen och en egen spellista på spotify.
 
Vad var din största framgång på jobbet 2023? 

 Jag har fått fortsätta arbeta med ABS och föreläsa om det både på våra FO-möten och på ett möte för Norra Skogs styrelse. Det har varit otroligt stimulerande och stärkt självförtroendet på ett tillfredsställande sätt. 

Samtidigt har jag fått väldigt mycket fin bekräftelse från nöjda markägare som visat tacksamhet för det vi gör och för vår relation. Även det känns som ett fint bevis på att jag lyckats göra en hel del rätt under åren som varit. 

(null)


Största framgång på det privata planet? 

Att se barnen utvecklas inom gymnastiken har varit otroligt tillfredsställande i år! De är så sjukt starka, modiga och smidiga och klarar saker jag bara kunde drömma om i deras ålder. Stolt är bara förnamnet! Och lika stort känns det när jag får höra dem läsa och räkna, se dem skriva, diskutera och föra kloka resonemang här hemma.

(null)

Men allra största privata framgången fick jag nog bevis på idag, årets sista dag. Då satt Svea på min rygg, för att få lite luft efter några dagar med magsjuka. Hon bubblade glatt på och sa plötsligt "jag är en väldigt klok tjej - och en bra människa, eller hur? Ja, jag är en väldigt klok och bra människa!"  Den väldigt korrekta slutledningen byggde på en tidigare diskussion vid matbordet där Alfred försökte förolämpa Svea med något fult smeknamn varpå hon svarade: "Ja, du kanske tycker att jag är det, men jag ÄR faktiskt Svea Amsby och det vet jag, du får tycka vad du vill det spelar ingen roll." Snacka om att ha lyckats med något här i livet 😍 Snälla lilla underbara tjej, fortsätt tänka så om dig själv, det är så väldigt sant. 

(null)

 
Största misstaget? 

 Att bli för arg för ofta på min fina, men ibland väldigt utmanande, storpojke. Ibland önskar jag att jag var bättre på att uppfostra honom till lugn, glädje, tacksamhet och vänlighet och bemöta ilska och våld med annat än mer ilska och hårdhänt tillrättavisande. Det går alldeles säkert, men vi är inte mer än människor och i år har vi lyckats sämre än jag skulle vilja.  

(null)
 
Var du gladare eller ledsnare jämfört med tidigare år? 

Gladare skulle jag tro. Inte hela tiden såklart! Men ofta. Framför allt var vi andra friskare oftare vilket såklart gör sitt till.

Vad spenderade du mest pengar på? 

Altanen blev tveklöst årets dyraste inköp, och elcykeln. Det gick också väldigt mycket pengar till dyr el, dyr mat, dyrt bränsle och över huvud taget kostnader för att få leva. 

Något du önskade dig och fick? 

Väldigt mycket färre sjukdomar än tidigare! Tack snälla bacill-guden för det 🙏
 
Något du önskade dig och inte fick? 

Det kanske skulle vara Norge-resan med Daniel då, och Skåne-resan med Alfred. Överlag blev det få resor i år, men det var jag ju själv med och bestämde. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2023? 

Åkte längdskidor! Det är vad jag minns mest av födelsedagen -23, att jag fick åka skidor i lugn och ro och att luftrören orkade det! Plus en god melontårta likt den vi skulle ätit 2022 när födelsedagen blev allt annat än trevlig. Jag tänkte det året att det bådade gott för ett friskt år med mycket träning och på sätt och vis skulle jag vilja säga att det stämde bra.

Finns det något som skulle gjort ditt år ännu bättre? 

Två gånger låg jag på intensiven i år, en i Sollefteå under våren och en i Umeå på hösten. Den andra medförde en ambulansresa som jag gärna varit utan. Hade jag sluppit de upplevelserna skulle året helt klart varit lugnare och mindre ångestfyllt! 

(null)

Lite mindre brandrisk i maj-juni och mindre regn i juli-augusti skulle jag också gärna haft om jag nu är inne på önsketänkande, och färre krig i världen!

Vad fick dig att må bra?  

Träning och vila i lagom balans ❤️ och att ha bra människor i mitt liv. Särskilt det sista när jag tänker efter, oj så mycket bra människor jag är omgiven av. Tack 🙏

(null)
(null)
 
 
Vem saknade du?

I år saknade jag mina Skåne-vänner/släktingar som jag hade längtat efter att träffa. 

De bästa nya människorna du träffade? 

Räknas Maria som ny? Eftersom jag bara pratat med henne digitalt innan… ja, jag fortsätter gå på sjal-spåret och säger Maria.

Sen har jag fått kanonbra kollegor i år! Definitivt med på listan över bästa nya människor. 

Och sist men inte minst, mina gympakompisar. Alla är kanske inte nya för i år, men alla är bäst 😜.

Högsta önskan just nu 

När man är mamma är det nästan alltid samma sak som står högst på önskelistan! Att familjen får vara frisk och tillsammans ❤️
 
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 
 
Jag trodde att 2023 skulle bli förändringarnas år, att de sista sjalarna skulle vävas och att jag skulle förändra tillvaron på jobbet. Så blev det inte, men jag säger samma sak inför 2024. Nu är en av fyra sjalar vävda på min allra sista sjal-varp och vi har gjort faktiska jobb-planer som kommer att bli av, så jo jag tänker göra en del annorlunda nästa år. 

Jag hoppas också på att kunna vara en mer tålmodig mamma som kan peppa mer än jag skäller. 2024 kommer jag bli mamma till två skolbarn och noll förskolebarn när Svea fyller sex. 

(null)

Jag kommer förhoppningsvis få fortsätta följa med på en massa fiske, gympa och lekar men jag vill också öka mitt eget utrymme och lägga tid på att odla, skriva, läsa och träna. 

Till sist så avslutar jag 2023 med att delta i en studie om astma och oro som ger mig 3 månaders kbt med en massa information och övningar. Det kanske kan ge mig redskap för att skapa distans, hantera känslor och kanske till och med undvika vissa anfall. 

Det känns som att 2024 kommer bli ett himla bra år! Kanske ett år med fokus på fler djur än fiskar, som fåglar eller kanske insekter? 

År 2023 deklarerar jag härmed avklarat och jag döper det till FISKENS ÅR! 

(null)