Alfred 18 månader

Den första januari, samma dag som jag fyllde 29, blev Alfred 1,5 år. Tänkte att det var lämpligt med en liten sammanfattande lista!

Just nu är Alfred: 
- 80cm och väger 10kg ganska precis
- Har klippt sig första gången för en dryg månad sen och har redan börjat få långt hår i nacken igen
- Har fyra tänder nere och 6 uppe varav 2 kindtänder på väg ut. 

(null)

- Han somnar i egen säng och har sovit där hela natten enstaka nätter men är just nu orolig nattetid så jag går ofta över till honom när han val ar. Drömmer mycket och har nog ont av tänderna. 

(null)

- Han äter det mesta men är inget matvrak. Favoriterna är majs, ärtor, svamp, fiskbullar, köttbullar och makaronigryta. Vårrullar går också bra, liksom lax, nudlar och plockmat. Till frukost och kvällsfika funkar gröt ibland, smörgås ibland, apelsin och päron ganska ofta. 
- Han klättrar själv upp i sin stol (med en annan stol) eller står på vanlig stol och äter. Vi har lånat en tripptrapptrull som vi ska övergå till så sakterliga. Han äter med fingrarna eller med sked och gaffel och inget mosat utan riktig mat.

(null)
(null)

- Han lever helst med en flaska mjölk i munnen och varvar med nappen (tutte). Han har inte glömt "bopparna" och vill gärna gosa och ta ett tjuvsug på dem om han kommer åt.

(null)
(null)

- Favoritlekarna är 1. Jaga/jagas, 2. Kasta/banka, 3. Gömma sig. Han älskar även att gunga, spela piano, åka på Bobby-bilen och leker mycket med Pippi och de andra figurerna i dockskåpet. De ska helst rutscha ner för trappan och taket men är även med och äter på hans tallrik, gungar, bajsar pottan. Tova och Holger bär han runt på, gungar med, pussar och visar saker för. Han kan rita eller pyssla en liten stund om jag lockar honom men sitter inte still länge. 

(null)
(null)
(null)

- Pippi Långstrump är stora idolen, på film, i bok, som docka med häst, apa och möbler. Alfred älskar Pippi just nu och svarar ibland "Pippi" när jag frågar vad han heter. 
- Böcker är fortfarande roligt trots sämre tålamod. Nu är det helst pekböcker med djur i, eller med roliga läten. Vi läser på toa och i sängen men han sätter sig ofta själv med en bok och pekar och fnissar också. 

(null)

- Han älskar andra barn. Utomhus ropar han på kompisarna. Han vill kramad och pussas men ibland också putta eller bita. 

(null)

- Alfred pratar som en kvarn. Kan säga sitt namn nu, samt "du" om sig själv. Säger även Leif (fve), faffa, tatte (faster), wiwi (william) mm. Härmar mycket men kan många ord själv och pratar i meningar som gosa är begripliga (Dante mer mat där nu) om man skalar bort lite upprepningar och överflöd. Använder tecken till många ord. Älskar sånger med tecken och både lyssnar, tecknar själv och sjunger utvalda ord. Det börjar bli svårt att rada upp vad han säger för det är kroppsdelar, mat, folk, saker i huset, händelser - allt möjligt! Nedan visar han sin "näna". 

(null)

- Tomten är SUPERLÄSKIG och han berättar ofta om stt han kom "dääää, knackknack, gägg (skägg)" och tecknar luvan, skägget, knackningarna och hur rädd han är. 
- Snö är gott. Vantar är jobbiga. 

(null)

- Alfred klättrar, kryper, petar, trycker, skruvar och håller på så att man blir galen ibland. Han blir tvärarg när man stoppar honom i något han företagit sig. 

(null)

- Sjalen är fortfarande mys, trygghet, een plats att sova på eller bara slappna av. Han protesterar ofta när jag fångar honom men sitter sen lugnt. På promenader varvat vi med att han går, åker pulka, åker sparklåda, åker sjal. 

(null)
(null)


- Om en dryg vecka börjar dagis. Blir spännande för oss alla!