Tio månader

Idag, den första maj, har flaggan stått på bordet. Det hade ingenting med politik att göra. Idag blev Alfred 10 månader. Tio månader!!! Jag tänkte att vi gör en liten resumé av utvecklingen igen :-) 
 
- Alfred är 70 cm lång och väger 8,3 kilo. En fin liten kille med samma pigga blå ögon som alltid. Dessutom två tänder nere, en uppe och ännu en som är väldigt nära att bryta igenom. 
 
- Alfred är oftast glad och intresserad av det mesta i sin omgivning. Särskilt av människor. Han är väldigt kommunikativ och uppmärksam. Ler, flörtar med ögonen, pruttar med munnen, pekar, gör ljud och uppfattar genast vad motparten tycker är roligt. Han härmar gärna. Skakar på huvudet, härmar ljud, "hostar" och "skrattar". 
 
 
- Pussar och kramar delas ut till allt och alla. Dockan Tova är hårt ansatt, men även kompisarna och vi. Hårdhänt kärlek, så vi får hålla nypor och mun undan från små barn. Han är dock inte allt för påstridig när han inte får gensvar.
 
 
- Bästa leksakerna är, utöver Tova; bollar, pianot, bilar, hela trädgården inkl. hink och spade och så Dante förstås. 
 
 
- Viljan växer och när det inte går som Alfred vill skriker han till, slänger sig bakåt eller sjunker ihop på marken. Det varar dock aldrig länge och han fogar sig snabbt. 
 
- Alfred står stabilt nu. Reser sig från huk eller släpper när han står med stöd. Han lyfter dockan eller annat och pysslar med saker medan han står och balanserar. Han går obehindrat mellan möbler och när vi håller en hand men inte själv än. 
 
 
- Alfred säger mamma, pappa, titta, däroch bab eller Datte ofta på dagarna. Även Näää och något som kan tolkas som HejHej. Därutöver är det mycket NaNaNa och Wraaaah samt oartikulerade ljud i olika tonläge och ljudnivå. Han härmar även andra ord, mer sporadiskt och använder vissa ord (napp, lampa) i rätt sammanhang men bara ibland.
 
- Alfred kan vinka men gör det inte på kommando. Han kan även teckna delar av Imse Vimse när han själv vill. Klappar bara händer om vi hjälper honom. Bäst är han på att peka. 
 
- Han äter bättre och mer nu. Vi matar små bitar med fingrarna och han plockar själv från bord eller tallrik. Han tar lätt små små smulor mellan fingrarna. Äpple, majs, potatis och banan går ofta bra. Även köttbullar och fiskbullar. Kex, ost och ägg funkar ibland. Tomat är gott men ger utslag runt munnen. Amning och flaska är fortfarande väldigt viktigt! 
 
 
- Vi bär fortfarande mycket. Jag bär allt mer i sjal och helst på ryggen. Danne bär i sin eller min sele, helst på magen och gärna framåtvänt. Han trivs både vaKen och sovande men sprattlar gärna med benen. Alfred sitter i vagnen med nedfällt fotstöd. Han lutar sig mot stödet och håller koll på Dante. Sover helst inte i vagn. 
 
 
- På natten sover Alfred hos mig och äter åtminstone kväll och morgon. På dagarna med Danne sover han i soffan eller barnvagnsinsats, ofta över en timme både förmiddag och eftermiddag. I bilen kan han också sova länge, i sjal ofta kortare stunder. Vi lägger oss vid sju på kvällen, läser bok och ammar någon timme. Vaknar ofta tillsammans vid halv sex när jag jobbar eller vid sex vardagar. Idag sov Alfred dock till 07:20 :-D Själv låg jag kissnödig från 06:12, typiskt 😝