Trolltider

Jag har ju glömt att visa alla nya astmatroll jag virkat! Nu är det barnmodellen som gäller fullt ut. De har fått otroligt fina betyg och en hel del intresse på sistone. Roligt! Så här skrev Cecilia Svensson ( Illubycelia ) på sin facebooksida: 
 
"Alltså! Jag vet att många har barn med astma, och jag vet att alla inte har det så lätt att ge de små sina mediciner. Vi är väldigt bortskämda och har inga problem så.. Men igår fick vi hem 4 st "astmatroll" som man trär över medicinen. Och imorse ville Hilda ha allas mediciner hahaha! Hon fullkomligt älskade dessa små kompisar. Jonathan har tex Picachu från Pokemon som sitt astmatroll! Ska ta bättre bilder sen men kan det bli bättre än att ha en favoritkompis som sitter på medicinen, och som man ska blåsa på? Underbart säger jag! Kommer ta bättre bilder sen, tog dessa i Hildas hysteri hihi :) #astma #astmatroll #underbart"
 
Underbar bild på vilda Hilda med sitt och syskonens troll.  Lånad av Illubycelia
 
Vill du virka ett astmatroll? Då gör du så här:
 
Exempel med virknål 3,5

Gör ca 16 lm = 8cm och slut till en ring med sm
Virka fm runt hela ringen
Fortsätt virka fm i varje fm till en 2,5 (drygt) cm cylinder.
Virka en 90* vinkel så här: 2 fm, vänd mha sm i nästa fm, 3fm tillbaka (=2+1) vlnd genom sm i nästa fm. 4 fm tillbaka (3+1)... Fortsätt genom att virka fram och tillbaka tills du kommit hela vägen runt. Tänk på om du vill fortsätta cylindern i vänster eller högervarv när du börjar virka runt igen.
Virka fm i varje fm ca 10-12 varv till en cylinder som är ca 5cm från böjen och 7cm från kanten (se bild). 

Nu har du en böjd strumpa som kan fästas på medicinen. Beroende på vad den ska föreställa kan olika avslut göras. Här är några exempel.

- minska antalet maskor från ca 4,5/6,5 cm så att du får en sluten hätta. Tänk på att det måste gå lätt att trä på och av strumpan, så se till att öppningen (starten) inte är för hårt virkad.
- minska antalet maskor i ett par varv. Virka halva cylindern, virka lm andra halvan. Sm i första fm. Fortsätt med fm runt halva cylindern. Fm runt lm-bågen. Fottsätt med fm och minska tills cylinden är sluten. Du har nu en hätta med öppning.
- virka en hätta vid sidan om som sys fast i en ände på övre cylindern.
- sätt hår på kanten av den öppna övre cylindern och slut i en tofs/knut på "huvudet" för att täcka öppningen.
- låt öppningen vara kvar men pynta kanten med spets eller annat.

Pynta astmatrollet med ansikte eller andra dekorationer. Tänk på att den är till små barn. Knappar, pärlor osv. är inte optimalt om barnet kan pilla av och svälja det. Annars är det fritt fram för fantasin!
Här är de nya kompisarna. Alla astmatroll hittar ni på min Ravelry-sida
 
 
En prinsessa virkad till en riktig liten krigarprinsessa
 
 
Pikatchu på önskemål från en supercool kille.
 
 
Fjärilsinspirerad figur till en härlig tjej.
 
 
Är det en uggla? Är det ett troll? En rolig filur till en underbar busunge. 
 
 
Blixten McQueen på önskemål från en kreativ kille.